среда, 1 февраля 2023 г.

SOUL

 ЧОЛОВІКИ НЕ ПЛАЧУТЬ


Pixar завжди вміли знімати мультики, які не лише були цікаві та красиві з величезною увагою до крихітних деталей, а ще й були душевні з дуже глибоким сенсом. Про мульт "Душа" почув ще до його виходу на великі екрани і збирався обов'язково його подивитись. Взагалі вважаю, що перегляд мультиків абсолютно не залежить від віку. Якщо вам це подобається, то чому б не дивитись, та не отримувати задоволення від перегляду.

І ось картина вийшла у прокат. ЇЇ почали показувати у кінотеатрах, але я чомусь прогавив цей момент. Скоріше за все вирішив піти на інший сеанс, якогось чергового фільму від Марвел чи DC. Наступна можливість подивитись картину виникла десь через місяць, коли картина з'явилася на піратських торрентах (піратство це погано, краще сходіть у кіно, та підтримайте виробника, а особливо, якщо фільм український). 

Завантаживши мульт в українській озвучці (так, я з 14го року стараюся дивитися фільми виключно з українською озвучкою, а не як інші, увімкнули мозок лише з моменту повномаштабної агресії збоку русаків) я почав дивитись. Але була одна проблема. Звук був дуже неякісний, під час перегляду було чутно відволікаючий шум. Мене вистачило на 5 хв, змушений був вимкнути мульт і відкласти цю ідею до кращих часів.

Минуло більш ніж два роки до того, як я згадав про цей мульт, що він у мене знаходиться у списку відкладених. Дав торренту другий шанс. Завантажив файл величезного розміру на пару десятків гігабайт, щоб очі та вуха отримували задоволення від перегляду. На звук були великі сподіванння і вони справдились. Він був чудовий, все було чудово. Можна дивитись.

Розповім трохи про цю картину. В центрі сюжету чоловік, який у досить зрілому віці майже нічого не досяг у житті. Він його взагалі не цінує. В нього немає друзів. Він працює у музичній школі і дуже любить грати на піаніно. Лише це йому приносить задоволення. В якийсь момент йому випадає шанс змінити своє життя, він хапається за цю соломинку і от наче все починає змінюватись, але на шляху героя трапляється прірва і він потрапляє на небеса, де повинен відправитися у інший світ. Вчасно зметикувавши герой за допомогою шахрайства отримує можливість повернутися на Землю, хоча й і не у свої подобі. Разом з ним на Землю потрапляє душа, яка взагалі не хоче народжуватися і отримувати людське тіло та життя. Вони вдвох потрапляють у складні життєві ситуації і знаходять з них вихід. Кожен з них по іншому дивиться на своє життя і починає його цінувати. 

Під кінець фільму я почав помічати схожі моменти із власним життям. Озираючись на прожиті роки я розумію, що досі не досягнув нічого важливого, що, можливо, живу не правильно, спроможний на більше, але не роблю цього, а роки минають. 

Кінцівка мультику видалась настільки емоційною, що з очей просто полились сльози. На душі стало значно легше. Вдалося трохи виплеснути негативні емоції, які накопичились за рік повномаштабного вторгення. У якийсь момент у кімнату зайшла мама і я ледве встиг приховати свої очі, мокрі від сліз. Не хотілося пояснювати, що мультик міг так розчулити, у батьків стереотип, що розчулити може лише фільм "Титанік" та "Привид" із Патріком Свейзі.

Картину було дивитись цікаво, в кожному кадрі відчувалась складна робота, все виглядало наче справжній фільм, а не мультик. Повторюсь, Pixar вміють знімати якісні мультфільми. Серед моїх улюблених мультиків від Pixar це:

  • Історія іграшок
  • Корпорація монстрів
  • Тачки
  • У пошуках Немо
  • Головоломка
Тепер у цей список можна сміливо додавати мультик "Душа".

Комментариев нет:

Отправить комментарий